GLİF: Astrolojide, bir tür steno gibi, yazıda kullanılan semboller.
GERÇEK YILDIZ ZAMANI ( APPEARENT SIDERIAL TIMES ): Gözlenen ilkbahar noktasına ilişkin günlük hıza göre belirlenmiş zaman.
GERİ GİTME ( RETROGADE ): gezegenler ekliptikte hareket ettikleri için, bunların hızları, dünyadan bakıldığında, ekliptiğin uzun tarafında ya da ucuna yakın tarafında olmalarına göre değişir. Dünya da böyle bir ekliptik yörüngede hareket ettiği için, bazen bir başka gezegenden daha "hızlı" hareket eder gibi görünür. Bu durum, o gezegenin geriye doğru gittiği izlenimini vermesine yol açar. Özellikle karmik astrolojide bu fenomen bir hayli önemlidir.
GEZEGENLER ( PLANETS ): Göklerdeki hareketsiz sabit yıldızların aksine, sekiz planet artı güneş ve ay ekliptik dediğimiz yörünge üzerinde hareket ederler. Bunlardan, çıplak gözle görülebilen yedisi ( güneş, ay, Merkür, Venüs, mars, Jüpiter ve Satürn ) klasik gezegenler olarak bilinir. Son 200 yılda keşfedilen üç gezegen daha vardır. Uranüs, Neptün ve Pluton
GÖK EKSENİ ( AXIS OF CELESTIAL SPHERE ): İki ucu sonsuza uzatılmış olarak düşünülen yer ekseni.
GÖK EŞLEĞİ ( CELESTIAL EQUATOR ): Gök eksenine dünya merkezinde dik olan düzlemin gök kubbe ile ara kesiti.
GÖKKUBBE ( CELESTIAL SPHERE ): Yarı çapı sonsuza uzanmış yer merkezli küre. İç yüzü bizim için gökyüzü olarak kabul edilir.
GÖK KUTBU ( CELESTIAL POLE ): Gök ekseninin gök küresini deldiği iki noktadan her biri.
GÖKGÜNLÜĞÜ ( EPHEMERIS ): Gök cisimlerinin yerlerini, koordinatlarını, uzaklık ve parlaklık gibi nicelikleri ile yıldız zamanını veren tablo.
GÖKYÜZÜNÜN HARİTASI ( MIDHEAVEN ): Ufuk çizgisinin üstünde, zodyağın en yüksek noktası. Güneş'in öğlen bulunduğu tahmini nokta; onuncu evin başlangıç çizgisi veya onuncu evin tamamı.
GÖSTERGE GEZEGENİ ( SIGNIFICATOR ): Doğum haritasındaki evlerin eylem alanlarını gösteren gezegendir.
GÜÇLÜ KONUM ( EXALTATION ): Bir gezegenin en güçlü olduğu burçtur. Bir doğum haritasında gezegenlerin çoğu güçlü konumdaysa o kişi yükselecek demektir.
GÜÇSÜZ KONUM ( FALL ): Bir gezegen güçlü konumunun karşıt burcunda ise güçsüz durumdadır. Örneğin Güneş Terazi burcunda güçsüz durumdadır.
GÜÇLÜLÜK ( DIGNITY ) : Bir gezegenin çeşitli önemli astrolojik vurgular nedeniyle gücünün artması.
GÜÇSÜZLÜK ( DEBILITY ) : Bir gezegenin çeşitli önemli astrolojik birimler nedeniyle gücünün azalması.
GÜNEŞ HARİTASI ( SOLAR CHART ): Doğum saati tam olarak bilinmediği zaman Güneş'in bulunduğu nokta yükselen yerden güneyde yerleşirse daha başarılı olur
HAVA BURÇLARI ( AIR SIGNS ): Hava elementine ait olan üç burç: Terazi (öncü), Kova (sabit) ve İkizler (değişken). Uyanıklığı, algılama netliğini ve aklı temsil eder.
HELYOSANTRİK ( HELIOCENTRIC ): Modern bilime göre, Güneş'i gezegenler sisteminin merkezine koyan evren görünümü.
HOROSKOP ( HOROSCOPE ): Belirli bir zamanda (doğum anında veya başka bir olayın başladığı anda) gökyüzü haritasının şematik görünümü. Söz konusu olayın gerçekleştiği yerden görünen ışıkların (Güneş ve Ay) ve diğer gezegenlerin konumlarını ortaya koyar. Horoskop göksel kütlelerin iki hareketini aynı anda gösterir: 1. Gezegenlerin ve ışıkların Zodyak içindeki hareketi; ve 2. Zodyağın dünya çevresindeki hareketi.
HUY ( TEMPERAMENT ): Klasik yunan öğretisine göre dört temel huy vardır. Tez canlı/ çabuk kızan (choleric), sıcakkanlı/ iyimser (sanguine), soğukkanlı/ uyuşuk (phlegmatic) ve melankolik (melancholic). Ve her birinin dört klasik elemenle (ateş, hava, su, ve toprakta ve Zodyak'ın burçlarıyla paralellikleri bulunur.
HASTALIK NOKTASI ( PART OF SICKNESS ): Yükselen burç + Mars - Satürn
İKİNCİL EVLER ( SUCCEDENT HOUSES ): İkinci, beşinci, sekizinci ve on birinci evler.
İLERLETME ( PROGRESSIONS ): Astrolojide doğumdan sonra 1 gün = 1 yıl kabul edilerek hazırlanan harita. Geleceği yorumlamakta kullanılır.
ILIM ( EQUINOX ): Güneş'in eşlekle tutulumun kesim noktalarından birine geldiği an.
ILIM BURÇLARI ( EQUINOCTIAL SIGNS ): Koç ve Terazi
IŞIKLAR ( LUMINARIES, LIGHTS ): Güneş ve Ay. Oluşturdukları bakış açıları ve yerleşime göre kişinin sağlığı ile kazanacağı başarıları gösterir.
İMUM COELİ: Gökyüzünün en alt noktası, nadir.
JEOSANTRİK ( GEOCENTRİC ): Dünya'nın helyosantrik görünümünün karşıtı olan ve dünya üzerinde bulunan kişinin pozisyonunu kozmosun merkezi olarak kabul eden ve astrolojide en yaygın kullanılan bakış açısıdır
KADINSI BURÇLAR (FEMININE SIGNS ): Balık, Boğa, Yengeç, Başak, Akrep, Oğlak. Su ve toprak grubu burçlarıdır.
KARŞILIKLI ETKİ ( MUTUAL RECEPTION ): Birbirinin burcuna düşen iki gezegenin etkisi. Bu gezegenler birbirinin etkisini karşılıklı olarak güçlendirir. Örneğin Ay, İkizler, Merkür, Yengeç burcunda ise karşılıklı etki verirler.
KARŞIT KONUM ( OPPOSITION ): Bir gezegenin dünyaya bir başka gezegenle simetrik olduğu konum.
KAVUŞUM KONUMU ( CONJUNCTION ): Bir gezegenin diğeri ile dünyaya göre aynı hizada ve aynı yanda bulunduğu konum.
KISIR BURÇLARI ( BAR REN SIGNS ): İkizler, Aslan, Başak. Doğum haritasında beşinci ve on birinci evler bu burçlara düşüyorsa doğacak çocuklarınız az olur.
KÖŞELER ( ANGLES ): Birinci, dördüncü, yedinci ve onuncu evler. Bu evlerdeki gezegenlerin etkisi çok güçlüdür.
KUZEY BURÇLARI ( NORTHERN SIGNS ): Koç, Boğa, İkizler, Yengeç, Aslan, Başak. Doğal burçlar kuşağında ilk altı burçtur.
KARMA: Kişiliğin geçmiş yaşamlardan bu yaşama aktardığı iyi ve kötü alışkanlıkları ifade eden Hindu kökenli kelime.
KARE AÇI: İki planetin birbirinden 90 derece uzakta olması. Sürtüşmeyi sembolize eder.
KÜMELEŞME ( STELLIUM ): Üç veya daha fazla sayıda gezegenin bir burç veya evde toplanması.
KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLER ( CHARACTERISTICS ): Sıcak, soğuk, kuru ve ıslak dört karakteristik özelliktir ve bunlar çeşitli kombinasyonlar içerisinde, kişilerin burçlarında geleneksel olarak tayin edici unsurlardır.
MEDİUM COELİ: Gökyüzünün ortası.
MERIDYEN : Doğum haritasının dikey ekseni, midheaven ile nadir'i birleştiren çizgi.
NİTELİKLER ( QUALITIES ): Burç enerjisinin ifade biçimlerinden biri, öncü, sabit, değişken.