O-Z
ORB: Bir açının etkili olabilme limitleri. Açıların hesaplanmasında kabul edilebilir ölçüde sapma toleransı. Bu sapma toleransları açının türüne ve astroloji ekolüne göre 1 ila 10 derecelik açılarda değişebilir.
OĞLAK DÖNENCESİ ( TROPIC OF CAPRICORN ): Oğlak burcundan geçen eşleğe paralel daire.
ÖNCÜ ( KARDINAL ): Burçların üç niteliğinden biri. Aktifliği, inisiyatifliliği ve kararlılığı temsil eder. Öncü burçlar Koç, Yengeç, Terazi ve Oğlak'tır.
PRESESYON ( PRECESSION ): Eksen kayması. Sabit yıldızlı göklerin dünya'nın ekseni doğrultusunda ileri doğru ağır ağır ilerleyişi. Bunun sonucunda, Zodyak burçlarına isimlerini veren konstellasyonlar (takım yıldızlar) her 72 yılda 1 derece ilerlerler. Dolayısıyla, gökyüzü her 2160 yılda bir (30 derecelik) bir astrolojik burç genişliğinde ileri gider. Bu da astrolojide yeni bir çağın başlaması demektir." Platonik yıl"ı geçtikten sonra, yani 25,850 yıl sonra, sabit yıldızlı gökler o kadar ilerlemiş olurlar ki Zodyak burçları ve takım yıldızlar yine "birbirlerinin arkasında" konumlanmış olurlar. Astroloji sadece Zodyak burçlarıyla ilgilendiği ve takım yıldızları burçların özgün isim babaları olarak gördüğü için, perseyon" Batı Astrolojisini" temel alan bir horoskopta önemli değildir.
SABİT ( FIXED ): Burçların üç niteliğinden biri. Sürekliliği, amaç sahibi olmayı, inatçılığı temsil eder. Sabit burçlar Boğa, Aslan, Akrep ve Kova'dır.
SERT ETKİLER ( AFFLICTION ): Bir gezegenin başka gezegenlere kare ya da karşıt bakış açısı oluşturması ya da zararlı ve zayıf etkili olduğu burçlarda bulunması.
SİNGLETON ( TEK PLANET ): Bir yarımkürede tek başına duran gezegenler.
SOLTİST ( SOLISTICE ): Bir yılda gecenin en uzun ve en kısa olduğu iki günden biri.
ŞANS NOKTASI ( PART OF FORTUNA ): Yükselen burç + Ay - Güneş.
SABİT YILDIZLAR ( FIXED STARS ): "Gökyüzünün çatısına" sabitlenmiş gibi görünen yıldızlardır. Büyük ayı ve Orion gibi, ve tabii "yıldız burçlarına" adlarını veren takım yıldız, yani konstellasyon vardır. Bunlar gökyüzüyle birlikte hareket ederler, dolayısıyla göklerin çatısı döndükçe, onlarda Doğudan yükselir ve Batıdan alçalırlar (batarlar . İnsanlar sabit yıldızların hareket ettiklerini göremezler (oysa,örneğinVenüs'ü izleyebilirler). Görebildiğimiz hemen tüm yıldızlar sabit yıldızlarıdır. Hareketli olan sadece 10 yıldız vardır. Bunlar, (iki luminer de Güneş ve Ay dahil olmak üzere) "planet" dediğimiz gezegenlerdir ve yıldız denizinin ortasında ağır ağır hareket ederler.
SU BURÇLARI ( WATER SIGNS ): Su elementine ait üç burç. Yengeç (öncü), Akrep (sabit) ve Balık (değişken)
TAKIM YILDIZLAR ( CONSTELLATIONS ): Sabit yıldızların gruplaşması ( büyük ayı, Orion, Boğa vs. gibi ) . Aralarından on ikisi Güneş'in yılık yörüngesinde farklı pozisyonlarda konumlanır ve bu yörüngedeki 12 dilime isimlerini verir. Astrolojide geçerli olan konu takım yıldızlar değil, bu takım yıldızlardan adlarını alan Zodyak burçlarıdır.
TALI AÇILAR ( MINOR ASPECTS ): Kavuşum, altmışlık, kare, üçgen ve karşıt açının dışında kalan açılar.
TEMEL HOROSKOP ( BASIC HOROSCOPE ): Kişinin doğduğu anda, doğum yerinden görülen gökyüzü haritası.
TOPRAK BURÇLARI ( EARTH SIGNS ): Toprak elementine ait üç burç: Oğlak (öncü), Boğa (sabit) ve Başak (değişken).
TRANSİT ( TRANSIT ): Bir gezegenin gökkubbede hareketi sırasındaki konumu. Doğum haritasındaki gezegen ve evlerle bakış açısı yapıyorsa olayları başlatır.
TUTULUM ( ECLIPTIC ): Bir yıl boyunca Güneş'in gökkubbede çizdiği çemberin sınırladığı daire.
UFUK (HORIZON): Doğum haritasında yükselen ile alçalanı birleştiren yatay çizgi.
ÜÇÜNCÜL EVLER ( CADENT HOUSES ): Üçüncü, altıncı, dokuzuncu evler. Bu evler zayıf olup üçüncü ve dokuzuncu evler zihni etkiler. Altıncı ev ise bir gezegen için en kötü konumdur.
UFUKTA KISA SÜRE KALAN BURÇLAR ( SIGNS OF SHORT ASCENSION ): Oğlak, Kova, Balık, Koç, Boğa, İkizler. Bu süreler kuzey yarı küresi için geçerlidir. Eşlekte süre eşit, güney yarım kürede tam tersidir.
UFUKTA UZUN SÜRE KALAN BURÇLAR ( SIGNS OF LONG ASCENSION ): Yengeç, Aslan, Başak, Terazi, Akrep ve Yay'dır.
YAKLAŞMA ( APPLICATION ): Eksi yönde bir gezegenin diğer bir gezegene kavuşum duruma yaklaşması veya bir bakış açısı tam derecesine yaklaşmasıdır.
YARARLI GEZEGENLER ( BENEFICS ): Jüpiter ve Venüs. İlki başarı, ikincisi iyi huylar verir.
YARARSIZ GEZEGENLER ( VOID OF COURSE ): Bir gezegen burç değiştirirken bakış açısı oluşturmadığı ve etkisiz kaldığı süre. Diğer burca yönlenir ve etkisi duyulur.
YENGEÇ DÖNENCESİ ( TROPIC OF CANCER ): Yengeç burcundan geçen eşleğe paralel daire.
YENİ AY ( NEW MOON ): Ay yuvarlağının tüm karanlık olduğu devre.
YERİNİ ALAN GEZEGEN ( DISPOSITOR ): Bir gezegenin yerini alan gezegen. Bu gezegenin bulunduğu burcun doğal yönetici gezegenidir. Örneğin Ay, İkizler burcunda ise Merkür, Merkür; Boğa burcunda ise Venüs yerini alan gezegendir.
YÖNELİM ( DIRECT ): Burçlar kuşağında bir gezegenin doğru gidiş yönüdür. Normal olarak bu yön eksi yöndür.
YÖNELTMELER ( DIRECTIONS ): Gelecekle ilgilidir. İki çeşit yöneltme vardır. Birincisi gezegenleri, ikincisi Ay'ı yöneltmektedir.
YILDIZ ZAMANI ( SIDERIAL TIME): Güneş yerine ilkbahar noktasına bağlı zaman. Doğum haritası çıkarmada kullanılan astronomik açıdan kesinleştirilmiş yıldız zamanı.
YÖNETİCİ GEZEGEN ( RULER PLANET ): Her astrolojik burç ve ev en az bir gezegen ( veya kütle ) tarafından yönetilir. Gezegenin burca veya eve hakim olduğu kabul edilir. O belli burcun veya evin karşısındaki gezegen ise zararlıdır (detriment). Güçlü (exaltation) olan burç ve evlerde ise, gezegen çok pozitif ve güçlü bir konumdadır. Bunun karşıt burcu düşük (fall) konumdadır. Bu saydığımız dört konumun dışındaki tarafsız veya niteliği belirsiz pozisyonlara yabancı pozisyonlar denir. Bu nötr pozisyonlar, her bir planet konumunun güçlü ve zayıf oldukları yönleri bize gösterirler. Eğer bir gezegen kendi yönettiği burç veya evde ise çok güçlü ve hakim bir konumdadır. Bu durum exaltation (güçlü) için de geçerlidir. Eğer bir gezegen zararlı ve düşük konumda ise, onun tipik özellikleri ancak sıra dışı yollarla ve zorluklarla gelişebilir. Bu bakış açısı hangi gezegenlerin hangi açılara göre güçlü veya zayıf olduklarını bulmamızı sağlayan açı yorumları için temel bir önem taşır.
YÜKSELEN ( ASCENDANT ): Doğum anında doğu ufkunda yükselen Zodyak burcu. Gündoğumu sırasında, Güneş'in bulunduğu burç ( Zodyak burcu ) yükselen ile özdeştir. Oysa, günbatımında yükselen, astrolojik burcun tam karşıtı olan burçtur.
YÖRÜNGE ( ORBIT ): Bir gök cisminin hareketi boyunca izlediği yol.
YÜKSEKLİK ( ELEVATION ): Bir yıldızın ufuk düzleminden yukarı doğru açısal uzaklığı.
YÜKSELEN GEZEGEN ( ELEVATED PLANET ): Başucu noktasına yakın olan bir gezegen diğerlerine göre en tepe noktada olduğu için etkisi güçlüdür.
YÜKSELİM ( DECLINATION ): Bir yıldızın gökkubbede eşlek düzlemine göre açısal uzaklığı.
YARIMKÜRE (HEMISPHERE) : Bir doğum haritasında dört yarımküre vardır. Ufuk çizgisinin üstünde ve altında kalan alanlar, meridyenin doğusunda ve batısında kalan alanlar.
YARIM KÜRE VURGUSU : Doğum haritasının bir yarım küresinde planetlerin yoğun olarak toplanması.
ZARARLI GEZEGENLER ( MALEFICS, INFORTUNATES ): Uranüs, Satürn, Mars bazen Neptün.
ZARARLI KONUM ( DETRIMENT ): Bir gezegenin doğal burçlar kuşağında kendi burcunun karşıt burcunda yer alması. Örneğin Mars, Terazi burcunda zararlı konumdadır.
ZODYAK: Güneş, ay ve tüm diğer planetlerin kat ettiği ekliptiğin her iki tarafındaki 16 derecelik yörünge. Zodyak, her biri 30 derecelik açıya sahip 12 dilime (burca) bölünmüştür.
ZODYAK BURCU ( SIGN OF THE ZODIAC ): A) Güneş'in zodyakta çizdiği yörüngenin (her biri 30 derecelik) 12 eşit dilime bölünmesinden sonra bunlara verilen astrolojik isim. Her burç ismini, (başlangıçta o burcun arkasında konumlanmış olan, ancak presesyon nedeniyle artık tam o konumda olmayan) bir takım yıldızdan alır.