ARKETİP: İnsan bilincinde kolektif ve evrensel olarak bulunan temel imge; bireysel kimliğin sentezini oluşturan efsanevi hammadde.
ASTROLOJİK BİRİM : Burç, gezegen ve ev kombinasyonu.
ALÇALAN (DESCANDANT): Yükselenin tam karşısında ve doğum anında Batı ufkunda yer alan burç.
ALTMIŞLIK AÇI (SEXTİLE): İki gezegen arasında 60 derece uzaklık olması. Coşku ve heyecanı sembolize eder.
ATEŞ BURÇLARI (FIRE SIGNS): Ateş elementine ait üç burç: Koç (öncü), Aslan (sabit) ve Yay (değişken). İsteği, iradeyi, inisiyatifi ve egemenliği sembolize eder.
AY DÜĞÜMLERİ ( MOON'S NODES ): Kişinin evrimsel geçmiş ve geleceğini sembolize eden iki karşıt nokta. Güney Ay düğümü karmayı veya kalıtımı, Kuzey Ay düğümü hazmedilmesi gereken yeni malzemeyi temsil eder. Ay'ın yörüngesi ile Güneş'in yörüngesinin astrolojik olarak belirlenen ve birbirinden 5.9 derecelik açıyla ayrılan noktada kesişmesi. Zodyakta birbirine tam karşıt noktalarda yer alan iki kesişme noktası yükselen (kuzey) ve alçalan (güney) Ay düğümleri olarak birbirinden ayrılır. Eğer Güneş ile Ay bu düğümlerden birinde birlikte konumlanmış ise, güneş tutulması olur. Eğer aynı anda karşıt noktalarda iseler, ay tutulması olur. Ay düğümlerine ejderhanın kafası veya ejderhanın kuyruğu da denir. Bu kavramlar, karmik astrolojide özellikle dikkate alınırlar.
ARTI YÖN ( IN COUNTER WISE DIRECTION ): Dünya'nın dönme yönü. Saat göstergesinin karşıt yönü.
AYAKUCU ( NADIR ): Düşey doğrultunun Gökkubbeyi deldiği noktalardan ufkun altında olanı.
AYRILMA ( SEPERATION ): Kavuşum konumunda olan iki gezegenden hızlı hareket edenin diğerinden uzaklaşması.
AÇILAR ( ASPECT ): Gezegenler arasında veya gezegenler ile köşe noktaları arasında oluşan geometrik açılardır. Tek tek gezegenler arasındaki ve eksenler sistemi noktaları arasındaki önemli uzaklıklar. Bu önemli mesafeler, Zodyak'ın 1'den 10'a kadar herhangi bir sayıya bölünmesiyle ortaya çıkan dilimlerdir. Temel açılar, 1, 2, 3, 4 ve 6 sayılarına bölünenlerdir. Bu bölünmeler şu açıları yaratır: kavuşum 0 derece, karşıt 180 derece, üçgen 120 derece, kare 90 derece ve altmışlık 60 derece.
ANLAM DÜZEYLERİ ( LEVELS OF MEANİNG ): Yalın bir ifadeyle, horoskopun değişik faktörleri aşağıdaki karşılıklı ilişkileri içerir. Gezegenler kişiliğin hangi alanına hitap edildiğini, astrolojik burçlar bu temanın nasıl gerçekleştiğini, evler nerede gerçekleştiğini gösterirler. Açılar ise, farklı alanlar arasındaki gerginlikleri ve uyumlulukları gösterirler.
BİRİNCİL ÜÇLÜ ( PRIMAL TRIAD ) : Güneş, Ay ve yükselen bir arada bireyliğin "iskeleti" olarak kabul ediliyorlar.
BAĞLANTI YILDIZI ( REFERANCE STAR ): Bir bölgedeki yıldızların koordinatlarını bulmak için seçilen belirli bir yıldız.
BATI EVLERİ ( OCCİDENTAL ): Dördüncü ev ile onuncu ev arasında kalan evler. Mars ya da Satürn bu evlerde olursa ağır ve uzun süren hastalıklara neden olur.
BEREKETLİ BURÇLAR ( FRUITFUL SIGNS ): Yengeç, Akrep, Balık. Doğum haritasında beşinci ev bu burçlara düşüyorsa çok çocuğunuz olur.
BURÇLAR KUŞAĞI ( ZODIAC ): Gökkubbede tutulumun geçtiği ve üzerinde on iki burcun eşit aralıklarla dizildiği kuşak.
BURÇ ( SIGN ): Zodyağın on iki bölümünden biri. Güneş ile Dünya'nın yörüngesel ilişkisinin bir aşaması; temel bir psikolojik süreç.
CİNSİYET ( GENDER ): Zodyak'ın 12 burcu ( aktif ve egemen ) 6 erkek ve ( pasif ve kabul edici ) olan 6 dişi burca ayrılmıştır. Cinsler ile burçlar birbirleriyle tutarlı bir biçimde eşleşirler. Koç=erkek, Boğa= dişi, İkizler=erkek, gibi.
ÇİFT KARAKTERLİ BURÇLAR ( BİCORPOREAL SIGNS ): İkizler, Yay, Yalık. Ay bu burçlardan birinde ve sert etkiler almışsa birden fazla evliliğe neden olur.
DÜŞÜŞ ( FALL ) : Bir gezegenin kendi yönettiği burcun karşıtı olan burçta yer alması nedeniyle güçsüzleşmesi.
DIŞ GEZEGEN ( SUPERIOR PLANET ): Yörüngesi, dünya yörüngesinin dışında kalan gezegen.
DİŞİ VE ERKEK GEZEGENLER ( FEMININE AND MASCULINE PLANET ): Uranüs, Satürn, Neptün, Jüpiter, Mars, Güneş ve Merkür erkek, Ay ve Venüs dişidir.
DOĞU EVLERİ ( ORIENTAL, EASTERN ): Onuncu ev ile dördüncü ev arasındaki evler. Bu evlerde bulunan gezegenler başarı verip kişiyi atılgan ve tutkulu yapar.
DÖNENCE ( TROPIC ): Ay ya da Güneş'in görünen hareketle gelip geri döndüğü yer. Yaz dönencesi, kış dönencesi gibi. Yengeç ve Oğlak dönenceleri.
DURAN YILDIZ ( FIXED STAR ): Yörüngesindeki yıldızlara göre yer değiştirmeyen yıldız.
DİREKT: Bir gezegenin burçtan burca giderken ileri doğru hareket etmesi.
DIŞ KAVUŞUM KONUMU ( SUPERIOR CONJUNCTION ): Dış gezegenler yer - güneş, gezegen olmak üzere bir doğrultuya gelmeleri.
DOĞUM HARİTASI: Kişinin doğduğu gün ve saatte, doğduğu yerden görünen gökyüzünün haritası.
EKSİ YÖN ( IN CLOCK WISE DIRECTION ): Güneş, ay ve gezegenlerin görünürdeki hareket yönü.
EŞLEK ( EQUATOR ): Yer merkezinde dönme eksenine dik olan düzlemin yer yuvarlağı ile ara kesiti.
EV ÇİZGİLERİ ( CUSPS ): Doğum haritasındaki evlerin başlangıç noktalarıdır. Eski yönde işaretlenir. Bu çizgilerle kavuşum konumundaki gezegenler o evle ilgili konularda güçlü etkiler yaparlar. Evlerin en güçlü olduğu konum ortaları değil, başlangıç noktalarıdır. Bu nedenle astroloji bir evin başlangıcına büyük değer ve önem verir.
EFEMERİSLER ( EPHEMERIDES ): Gezegenlerin gün içindeki konumlarını gösteren gök günlüğü. Astronomik olarak hesaplanan ve jeosantrik bir perspektif taşıyan takvimler. (Herhangi bir anda) ayrı ayrı gezegenlerin konumlarının görülmesini sağlayan gezegen yörüngelerini saptar.
EKLİPTİK ( ECLİPTİC ): Güneş'in ve diğer gezegenlerin dünya çevresindeki gözle görülen yörüngesi: Güneş'in dünyadan görüldüğü gibi bir yıl içinde kat ettiği göksel daire.
EKSENLER SİSTEMİ ( SYSTEM OF AXES ): Horoskop iki ana eksene bölünmüştür. Doğu-batı ufuk ekseni ve imi um coeli-medium coeli ekseni (Güneş'in öğle ve gece yarısı noktaları). Eksenler sistemi ile zodyak'ın oluşturduğu dört kesişme noktası şunlardır. Doğu ufkundaki yükselen ( Ascendant =AC ), batı ufkundaki alçalan ( Descendant=DC ), öğle noktasındaki Medium Coeli ( MC ) ve gece yarısı noktasındaki İmium Coeli ( IC ).
ELEMENT: Zodyak'ın 12 burcu doğanın dört unsurunun ateş, hava, toprak ve su her birinden üç nitelik gösterir.
EVLER ( HOUSES ): Yerel ufkun üstünde ve altında kalan alanların on ikiye bölünmesi sonucu oluşan dilimlerin her biri.
EV SİSTEMLERİ ( HOUSE SYSTEMS ): Evlerin bölünmesi kullanılan yönteme göre değişir. En çok bilinen sistemler (Dr. Walter Koch'un saptadığı) Koch yöntemi, (Placidus De Titus'un Placidean yöntemi, (Giovanni Campani'nin) Campanus yöntemi, (Johannes Müller'in) Regiomantonus yöntemi ve eşit evler (Equal Houses) yöntemidir.
EV TABLOLARI ( TABLES OF HOUSES ): Evlerin başladığı burç ve dereceleri belirten tablo.
EVLİLİK NOKTASI ( PART OF MARRIAGE ): Yükselen burç+ ayakucu - Venüs
EVREN ( COSMOS ): Düzenli bir bütün olarak düşünülen evren, acun.
ELEMAN: Ateş, toprak, hava veya su. Bilincin dört temel ruhsal sürecinden biri.
EKİNOKS: Bir yıl içinde gündüz ve gecenin eşit uzunlukta olduğu iki günden biri; baharın ilk günü veya sonbaharın ilk günü.
EKLİPTİK: Güneş, Ay ve gezegenlerin dünyanın etrafında hiç değişmeden izledikleri varsayılan yol.
FOKALİZÖR: Doğum haritasında, gücü vurgulanmış ve stratejik olarak konumlanmış bir gezegen.