Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


 
 
AnasayfaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Virüslerin Tarihleri!

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
devilaga
co-administrator
co-administrator
devilaga


Mesaj Sayısı : 127
Yaş : 32
Nerden : afyonkarahisar
Kayıt tarihi : 28/11/08

Virüslerin Tarihleri! Empty
MesajKonu: Virüslerin Tarihleri!   Virüslerin Tarihleri! I_icon_minitimePtsi Ara. 01, 2008 5:43 pm

Bilgisayar virüsü, taşıyıcı bir programa eklenmiş bir program kodu parçasıdır. Virüsler kendilerini çoklarlar ve diğer dosyalara da bulaşırlar. Bu şekilde bir yayılmanın yanısıra bilgisayar virüsleri istenmeyen bazı davranışlarda da bulunabilirler.



Kendini çoklayan bir program düşüncesi ilk defa 1949 yılında ortaya atıldı. Ancak ilk bilgisayar virüsünün programlanması ve test edilmesi 1960 yılında gerçekleşmiştir. 1980’lerin başında, Fred Cohen kendini çoklayan programlar hakkında çok geniş bir araştırma başlatmıştı. Araştırmanın geneli teorik olmasına karşın bu programlarla ilgili bir çok uygulanabilir deneme de yapmıştır. Biyolojik virüslerle bir çok yönden benzeşen bu programlar, ilk defa Fred Cohen tarafından 1984 yılında yapılan bir konferansta bilgisayar virüsü olarak adlandırıldı. Fred Cohen, Güney California Üniversitesi elektronik mühendisliğinde doktora tezi olarak araştırmalarını sunmuştur. Dr. Cohen’in tanımına göre bilgisayar virüsü diğer programları kendisinin bir versiyonun içerecek şekilde değiştirerek bulaşabilen program parçasıdır ki bu tanım artık standart bir tanım haline gelmiştir. Dr. Cohen’in çalışmaları sadece virüsün tanımlamasıyla sınırlı kalmamıştır. Ayrıca virüsün tanınmasıyla ilgili günümüz virüs tarama programlarının temelini oluşturan bir çok fikir de ilk kez kendisinin tezinde yayımlanmıştır.



Gerçek bir virüs bir genetik kod (DNA veya RNA) parçası ve bu genetik kodu koruyan protein kılıftan oluşur. Yaşamsal ihtiyaçlarını giderecek hiçbir organeli yoktur. Kendisini çoklamak için bir hücre arar ve bulduğu hücrenin yönetim mekanizmasını ele geçirerek kendi genetik materyalini taşıyan yeni kopyalarını üretir. Ele geçirecek bir hücre(konak) bulamadığında ise kristalize olurlar. Biyolojik adaşları gibi bilgisayar virüsleri de kendilerini konak bir dosyaya ekleyene kadar işe yaramaz kod parçalarından başka birşey değillerdir.



Kendileri de program kodları oldukları için herhangi diğer bir programla yapabildiğiniz işlemleri bir virüs programıyla da yapabilirsiniz. Aradaki tek fark ise virüsün çalışabilmesi için bulaştığı programın çalıştırılması gerekliliğidir. Çalışabilmek için başka bir programa ihtiyaç duymaları onları aciz gibi gösterse de aslında virüsler kendilerinden beklenmeyecek kadar büyük zararlara yol açabilirler. Zaten kendilerini çoklamaları başlı başına bir zarardır. Bilgisayarlarımızın sınırlı olan hafıza ve disk alanlarını doldururlar. Bunun dışında ekranınıza mesaj yazdırmaktan bilgilerinizi değiştirmeye, dosyalarınıza zarar vermekten sabit sürücünüzü yeniden biçimlendirmeye kadar bir çok şekilde sisteminize zarar verirler. Hatta sabit sürücünüze fiziksel zarar verebilirler.



PC için bilinen ilk virüs 1986 yılında Basit ve Amjad tarafından Pakistan’da yazılan Beyin(Brain) virüsüdür. Bu virüs sadece 360K’lık 5¼ disketlere bulaşabilen sabit disk sürücülerine bulaşamayan bilinen ilk virüstür. Disket üzerinde kullanılmayan gereksiz alanlar oluşturarak disket sürücünün zaten sınırlı olan boyutunu azaltmakta ve disketten yapılan okumaların yavaşlamasını sağlıyordu. Günümüzdeki artık bakteri olarak nitelendirilen kaynakları tüketen bir program parçasıydı. Buna rağmen halen ilk bilgisayar virüsü olarak nitelendirilmektedir. Bu virüsün bir diğer özelliği de kendisini gizlemeye çalışmasıydı. Bilgisayarınızdan baktığınızda disket üzerinde virüs tarafından oluşturulmuş alanları boş olarak görmenize karşın yeni bir bilgi kaydetmek istediğinizde diskin dolu olduğu şeklinde bir hata ile karşılaşıyordunuz.



Beyin virüsü ile bilgisayar virüsleri hızlı bir yükselişe geçti. 1987 yılında dosyalara bulaşabilen ilk bilgisayar virüsü olan Lehigh geliştirildi. Lehigh DOS (Disk İşletim Sistemi)’un temelini oluşturan command.co-m dosyalarına bulaşıyordu. 1988 yılında en çok yaygınlaşan Jerusalem(Kudüs) virüsü yayımlandı. Bu virüs ise onünçüncü Cuma günleri aktive olarak o gün çalıştırılan tüm çalıştırılabilir (exe ve com uzantılı) dosyaları siliyordu.Virüslerin hızla yayılması üzerine 1990 yılında Peter Norton’un başında yer aldığı Symantec firması Norton Antivirüs yazılımını geliştirdi. 1991 yılında






Tequila(Tekila) virüsü yayımlandı. Tekila virüsü geniş alanlara hızla yayılabilen virüs çılgınlığını başlatan ilk çok şekilli bilgisayar virüsüdür. Çok şekilli virüsler her bulaştıkları dosyada farklı özellikler göstererek tespit edilmeyi güçleştirir. 1992 yılında toplam 1300 adet virüs tanımlanmıştı. DAME isimli geliştirilen bir yazılım aracılığıyla eski tip virüsler çok şekilli virüslere dönüştürelmeye başlanması da bu yılda olmuştur. 1994 yılında elmek iletileriyle yayılan ilk virüs olan “Good Times” yayımlanmıştı. 1995 sonu 1996 başlarında Microsoft Word dosyalarına bulaşan Baza, Laroux(makro virüsü) ve Staog virüsleri yayımlanmıştı. 1999’da yılında çıkan Melissa virüsü ile bulaştıkları bilgisayarlardaki elmek iletisi programlarıyla kendisi gönderen virüsler ile tanıştık. Bu virüsün geliştirici David L. Smith 20 ay federal hapse mahkum edilmişti. 2000 yılında Love Bug ya da ILOVEYOU olarak bilinen bilgisayar virüsü çok büyük zararlara yol açmıştır. 11 Eylül saldırılarından hemen sonra Nimda virüsü 2001 yılına damgasını vurmuştur. Nimda aynı zamanda kendisini bulaştığı bilgisayardaki adres defterindeki herkese gönderen ilk virüstür.



Slammer, MyDoom virüsü derken artık her gün yeni bir virüs türüyle karşılaşır olduk. Sunucu istemci mimarisindeki hatalardan kaynaklanan problemler yüzünden bilgisayar virüslerinin bu hızlı yayılışına çözüm bulunamamıştır. Bilgisayarınızı güvenliği için tanımadığınız kişilerden gelen e-postaları açmayın ve her zaman yazılımlarınızı güncel tutun. Hatta belki siz şu an bu yazıyı okurken bilgisayar virüsleri bilgisayarınızı istila ediyor olabilir. Dikkat !!!





Efsanevi virüsler



Genel olarak virüsler bilgisayarınızın sizin isteğiniz dışında işlem yapmasına yol açan program segmentleridir ve 1970’lerin başlarından beri hackerların özellikle Amerika’da ortaya çıkmasıyla kendini göstermeye başlamışlardır. İlk tespit edilen virüs Arpanet isimli networkte gözlenmiştir ve oraya nasıl geldiği açıklanamamış, muhtemelen sistem kullanıcılarından birinin yazdığı bir program olduğu düşünülmüştü.



Ama bilgisayarın evlere girmesi yani 80’lerin sonları virüs kavramını halk arasında tanıdık hale getirmiştir, Morris virüsü onbinlerce bilgisayar ile Amerika halkının belleklerine kazınmış ilk zararlı virüstür, aslında tam bu noktada Morris ile yeni bir kavram “kurtçuk (worm)” karşımıza çıkar, yine virüs’ün genel tanımına uysalar da artık farklı kategoride inceleneceklerdir, en belirgin güçleri bilgisayarın belleğine yerleştikten sonra üreyebilmeleridir ; yani aslında bügün dakikalarla ölçülen kısa sürede milyonlarca sisteme ulaşan virüsler bu tür kurtçuklardır, bunlar rahatlıkla kendi benzerlerini e-mail veya networkler aracılığı ile gönderebilirler ve girdikleri sistemlerde dosyalara kendilerini kopyalarlar.Böylece “infected files” (hastalıklı dosyalar) yaratarak yeni bir sistemde açılmayı beklerler.





Daha 2000’lerin başında 100.000’in üzerinde virüs kaydı yapılmıştır ve artık her gün bir yenisi sistemlerde boy göstermeye başlamıştır. Özellikle 2003 yıllarından itibaren e-mail ile yayılan virüs çılgınlığı başlamıştır.Anti virüs yazılımlar giderek önem kazanmaya başlamış ve sürekli yazılımlarını güncellemeye devam etmektedirler ama buna paralel olarak özellikle reverse engineering (ters mühendislik) konseptinin uygulanışıyla bu yazılımlara paralel olarak akıllı virüsler (kurtçuklar, solucanlar ve trojenler) kendini güçlendirmiş ve ciddi tehdit unsuru olmuşlardır. Artık sadece veri işleyen uygulamalar kullanmayan bilgisayar kullanıcıları, msn messanger, icq gibi haberleşme yazılımları, IRC gibi chat kanalları ve ya dosya paylaşım programları ile sürekli tehditlerle karşı karşıyalar. Virüsler isteminiz dışı programlar açmakla ya da hata mesajları çıkarmakla kalmazlar bazıları dosyalarınızı silebilirler ve hatta sisteminizin yönetimini kısmen bir başkasına verebilirler, önemli bilgilerinizi gizlice çalabilirler.



Geçtiğimiz yıllarda sadece bilgi işlem dünyasına değil, tüm dünyaya adından bahsettiren birkaç virüse göz atalım:



Çernobil (Cernobyl) Virüsü



Kısaca CIH olarak anılan virüs ilk olarak 1998 yılında tespit edilmiştir. Zaman ayarlı virüslere örnek olarak gösterebiliceğimiz CIH sadece 26 Nisan ve 26 Haziran tarihlerinde aktifleşir. Windows 95 ve 98 işletim sistemlerinde BIOS ‘u silen virüs sistemi kullanılamaz hale getirmektedir. Virüs Çernobildeki reaktör faciasına dikkat çekmek amacıyla yaratılmıştır.



CIH’ın en büyük avantajı Microsoft’un artık bu işletim sistemlerine destek vermeyişidir. CIH anakarttaki BIOS programını silmesi sebebiyle, tespit edilmiş donanıma zarar veren ilk virüstür.



Virüs’ün 10 milyar dolara yakın bir zarara yol açtığı zannedilmektedir.Virüs’ün yaratıcıları arasında Türk bilgisayar programcısı iki kişinin varlığı da açıklanmıştır. Dnet firması yaptığı açıklamada Sin (günah) isimli oyunun demosunda Çernobil virüsüne rastlandığını duyurmuştur, ayrıca Türkiye’de yapılan araştırmalar sonucunda SimCity 3000 adlı oyunun korsan cd’lerinde bu virüse rastlanılmıştır.



Halen bu işletim sistemlerini kullananlar anti virüs yazılımlar dışında, işletim sistemlerinin tarihlerini değiştirerek aslında CIH’dan korunabilirler, diğer bir uyarı ise asla bilgisayarınızı içinde disket varken açmamanızdır.



Melissa Virüsü



İlk olarak 1999 yılında alt.*** isimli haber grubunda ilk kez tespit edilmiştir, birçok dünya devini dize getirmiş olan virüs “important mail from [isim]” şeklindeki mail konusuyla bir çok kullanıcıyı kandırmayı başarmıştır.



Internet’te mesaj yöntemi ile çoğalan bir macro virüsü olan Melisa, Office 97 ve 2000 dosyalarına bulaşarak yavaş yavaş dosyalarınıza zarar vermeye başlıyor. Adres listenizdeki herkese sizin haberiniz olmadan Forward edilen bu virüs başarılı bir şekilde yayılabiliyor ve sizin arkadaşarınıza da bu virüsü gönderdiğinizden haberiniz bile olmuyor.



Uzmanların açıkladığı önlemleri şu şekilde sıralayabiliriz :



Microsoft Word programınızda "Macro Security" seçeneğini mutlaka işaretleyiniz.

Microsoft Word Programında Araçlar (Tools) menüsü altında Genel (General) bölümünde Macro Koruma (Macro Protection) seçeneğini seçili duruma getiriniz.

Microsoft Outlook programınızda "Word programını e-posta editörü olarak kullan" seçeneğini kaldırınız.



Navidad Virüsü



Bir diğer adı Emanuel olan virüs ilk olarak 2000 yılı başında tespit edilmiştir. İspanyolca’da Noel anl***** gelen Navidad şirin bir noel mesajı gibi gözükmüş ve binlerce kullanıcıyı avlamayı başarmıştır.Virüs çalıştırılabilir EXE dosyalarının load-run süreçlerini durdurur. E-postalara eklenerek yayılmayı başarmış olan virüs bazı versiyonlarında Emanuel.exe, bazıların da ise Navidad.exe isimli exelerin kullanıcı tarafından çalıştırılmasıyla etkisini gösterir ve Outlook ‘ ta kayıtlı olan tüm arkadaşlarınıza haberiniz olmadan kendini gönderir.Ayrıca 2000 yılı hemen başında DHA yaptığı açıklama ile kullanıcıları virüse karşı uyarmıştır ve bu virüs ülkemizde etkisini pek fazla gösterememiştir. Hemen hemen tüm anti virüs yazılım firmaları Navidad’a çözüm olan yamalar üretmişler ve etkisini günümüzde yok denecek kadar aza indirmeyi başarmışlardır.



Nimda Virüsü



Yaratılışının 2001 yılı olduğu tahmin edilen virüs bir kurtçuktur.Kayıtlı tespiti 18 Eylül 2001 tarihidir.Computer Economics ‘in tahminine göre 2 milyondan fazla sunucu(server) ve kişisel bilgisayara bulaşan Nimda 20 Eylül tarihinden 21 Eylül’e kadar geçen 1 günlük süreçte bu inanılmaz rakama ulaşmayı başarmıştır.Internet Explorer’ın readme.eml isimli dosyayı çalıştırması ile bulaşmaktadır.Ev kullanıcılarından çok sunucuları hedeflediği uzmanların virüsün kodunu incelemeleri sonrası ortaya konulmuştur.Microsoft Office Programlarını, Ağ Paylaşım işlemlerini hatta printer ayarlarını ciddi şekilde etkileyen virüsün bulaştığı bir bilgisayarda office uygulamalarında sıkça “yetersiz bellek” benzeri hata mesajlarına sebebiyet vermekte, zaman zaman kilitlenmelere yol açmaktadır.Virüsün yayılım içinde olduğu yıllarda Güney Kore İletişim Bakanı ve Amerika AdaletBakanı konu ile açıklamalarda bulunmuş ve birçok bilgisayar firması ile FBI gibi özel birliklerin virüse çözüm için çalıştıklarını duyurmuşlardı.



Klasörlerinizde gezinirken EML soyadlı dosyalar gözünüze çarpar ise artık siz de Nimda’nın kurbanlarındansınız demektir.Yapmanız gereken ilk olarak internet explorer ve IIS ‘in son yamalarını kurmanız ve son virüs taramalarını gerçekleştirmenizdir. Eğer şüpheli durumlar ile halen karşılaşıyorsanız mutlaka şirketinizin ve kişisel bilgilerinizin güvenliği için mutlaka bir uzman kuruma başvurunuz.



emege saygı!!
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://fana-tik.forummum.com
 
Virüslerin Tarihleri!
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: Bilgisayar ve Oyun :: Msn Messenger Yahoo Gtalk-
Buraya geçin: